Wild West 1 : Calamity Jane

Calamity Jane.
De cover van het album zegt meteen alles, knappe tekeningen, intrigerend personage en een tekening die onmiddellijk de aandacht trekt.
De eerste twee delen zullen het verhaal vertellen rond Calamity Jane maar niet vanuit de invalshoek die we reeds kennen maar vanuit een meer realistisch perspectief. We zullen de evolutie meemaken van MARTHA, schoonmaakster in een bordeel, tot CALAMITY JANE. De volgende delen zullen we haar avonturen verder kunnen lezen , hoeveel staat nog niet zeker wel dat het er meerdere worden.
Thierry Gloris ( Cleopatra, Aspis, Valois,…) schrijft hier een zeer boeiend, aantrekkelijk scenario. Het Wilde Westen wordt hier zeer representatief voorgesteld. Drie thema’s worden niet geschuwd: Geweld, Vrouwonvriendelijkheid en Wapens. Vanaf de eerste bladzijde worden we onmiddellijk geconfronteerd met geweld en dit zet onmiddellijk de toon voor het hele album. In oorsprong zou het hoofdpersonage Wild Bill Hickok worden maar Gloris verkoos om Calamity Jane aan te duiden als vertelster van het verhaal. Tevens is de achtergrond ook het ADN van Amerika. De opkomst van de spoorweg waarbij de financiering vooral door privé ondernemingen gebeurde zorgde uiteraard voor corruptie. Vele steden ontstonden in die omstandigheden langs de kant van de spoorweg. Volgens Gloris is er een gelijkenis met de verkiezing van Trump waarbij geld, corruptie, wapens, … ook thema’s zijn die terugkomen.
Calamity Jane is een legende en veel werd geschreven doch veel is in twijfel getrokken wat nu wel of niet waar is. Hier is het zeker niet de bedoeling om het correcte geschiedkundige verhaal te schrijven maar vooral te vertellen hoe een solitaire vrouw in een vrouwonvriendelijke wereld vol geweld kan overleven. Of ze nu echt een prostitué geweest is kan niet bewezen worden maar door het werk en omstandigheden waarin ze leefde is de kans groot.
Naast het scenario is het tekenwerk van dergelijke kwaliteit dat je onmiddellijk in de sfeer van het echte Wilde Westen terechtkomt. De modder en regen, stank en muffe saloongeur kun je bijna ruiken vanuit het boek. Zo getrouw en sfeervol zijn de tekeningen van Jacques Lamontagne ( Aspis, Druîden,… ).
Het album start in Omaha, de ingangspoort van het Wilde Westen, en zal je meenemen in deze boeiende wereld en kennis laten maken met verschillende beruchte personages.
Een western, ja maar wat voor één…. Yiehaa!!

“De verovering van het Wilde Westen rolt als een golf over de Verenigde Staten en overspoelt ook Monument Valley, waar de Navajo’s hun toevlucht vonden. In die wereld vol geweld, zonder God of gebod, leeft Martha Cannary. Tekenaar Jacques Lamontage laat in deze realistische western zien wie deze vrouw was voor ze Calamity Jane werd. Het resultaat is een album dat meer doet dan alleen de legende verbeelden. Thierry Gloris beschrijft in zijn scenario het portret van een jonge vrouw die vecht om vrij te zijn. Het begin van een indrukwekkend epos.

 

What do you want to do ?

New mail

Softcover: € 8.50

Hardcover: € 16.95


Ter info: Hermelijn.be is geen webshop. Prijzen en voorraad kunnen varieren, en zal altijd nagevraagd moeten worden bij ons.