Brigantus 1: Verbannen

Tussen twee albums van Jeremiah, Hermanns langst lopende stripreeks, heeft hij altijd ruimte voor andere stripverhalen. Voor hem is de western Duke alweer oud nieuws (het laatste deel verscheen begin 2023). Voor zijn nieuwste project Brigantus duikt hij terug de geschiedenis in, met name in een tijdperk dat hij in de eerste twee albums van Jugurtha al in beeld bracht: het oude Rome.

Brigantus is de titel van meteen een tweeluik dat Hermann voor Le Lombard voorbereidde op scenario van zijn zoon Yves H. die het als volgt voorstelde: “Deze keer gaan we naar het Schotland dat het Romeinse Rijk probeerde te onderwerpen. Tevergeefs, zoals we weten. Geplaagd, uitgeput en afgeslagen door de formidabele Picten, zullen de Romeinse legioenen er nooit in slagen die regio van de wereld te onderwerpen. Als legionair met een onzekere afkomst die hem de vijandigheid en spot van zijn kameraden oplevert, probeert Melo een identiteit voor zichzelf te smeden in een tweedelig verhaal dat zal worden gepubliceerd door Le Lombard.”

Melo is kort voor Melonius Britannicus, de naam van een krijger vol met vragen en die zoekt naar zijn identiteit binnen het XXe Romeinse Legioen. “Iedereen in de centurie kent Melonius Brigantis, bijgenaamd ‘de Pict’. Hij is een monster, een moordmachine. Hij is de verpersoonlijking van de barbarij die de Romeinse legioenen komen bestrijden in Schotland. Maar na een bijzonder bloedige veldslag, ligt het lot van het handvol overlevenden in de handen van de man die ze altijd op afstand hebben gehouden. En Jupiter alleen weet wat er zich in het hoofd van de Pict afspeelt…”

Volgens een historische specialist in onze vriendenkring is de titel Brigantus trouwens een “oerdomme fout”. Dat moet Brigantes zijn, de werkelijke naam van een Keltische volksstam uit Engeland. We hebben dit zowel Yves Sente als de uitgeverij laten weten, maar ondanks Sentes zorg om het alsnog te laten verbeteren, houdt Le Lombard vast aan Brigantus omdat de “us”-uitgang nu eenmaal Romeinser kinkt.

Softcover: € 9.99

Hardcover: € 17.99


Ter info: Hermelijn.be is geen webshop. Prijzen en voorraad kunnen varieren, en zal altijd nagevraagd moeten worden bij ons.