De Avonturen van Jerom integraal 1

Dit jaar bundelt Standaard Uitgeverij de allereerste twaalf avonturen van Jerom in twee integrales met elk een dossier van 14 pagina’s. De tweede integrale staat gepland in oktober 2024. Ze kosten 37,50 euro kosten. Van beide integrales worden ook luxe-edities gemaakt die 69,95 euro zullen kosten.

In 1960 kreeg Jerom uit Suske en Wiske zijn eigen reeks die in het stripweekblad Ons Volkske werd voorgepubliceerd. Zeven jaar later was hij al een van de vedettes van de krantenbijlage Pats en mede dankzij een Duitse publicatie groeide de spin-off uit tot een omvangrijke Vlaamse stripserie. Na een paar herlanceringen, waarin Jeroms rol wat anders werd ingevuld (als superheld bijvoorbeeld) en zijn entourage werd aangepast, duurden zijn eigen avonturen tot 1991. Tussen 2014 en 2016 ondernamen Romano Molenaar en Bruno De Roover een poging om Jerom als superheld te herlanceren in vijf albums van J.Rom – Force of Gold.

Luc Morjaeu tekent nieuwe covers voor de beide integrales. Ronald Grossey en Niels van der Made slaan de handen in elkaar voor het uitwerken van de achtergronddossiers. Grossey doet dat al voor de integrales van Robert en Bertrand. Hij is ook de scenarist van het Suske en Wiske-verhaal De Verdwenen Joker en hij schreef het boek Studio Vandersteen: Kroniek van een Legende. Van der Made kennen we als een van de drijvende krachten van Versus, het fanblad van Suske en Wiske. Hij schreef ook de dossiers van de integrales van Suske en Wiskes Blauwe Reeks.

De integrales blijven beperkt tot de onderstaande verhalen waarvan de inbreng van Willy Vandersteen het grootst is. Deze verhalen werden tussen 1962 en 1967 in een vierkant album uitgegeven. Verhaal 11 maakte weliswaar deel uit van de daarna volgende groene reeks. Adhemar gaf het in 2009 uit in zwart-wit op een vierkant formaat, net zoals verhaal 12 dat toen nooit eerder in album was verschenen. Luc Morjaeu tekende voor die twee albums ook al de covers. De jaartallen tussen haakjes betreffen de voorpublicatieperiode in Ons Volkske.

De inhoud van Jerom integraal 1:

  • 1. Het Geheim van Brokkelsteen (1960-1961)
  • 2. De Verborgen Kroon (1961)
  • 3. Koning van de Wildernis (1961-1962)
  • 4. De Gouden Tomahawk (1962-1963)
  • 5. De Bronzen Kabouter (1963)
  • 6. Het Groene Eiland (1963-1964)

Ter info: Hermelijn.be is geen webshop. Prijzen en voorraad kunnen varieren, en zal altijd nagevraagd moeten worden bij ons.