Tekenaar Baudouin Deville verwierf de laatste jaren een trouw publiek met de albums Glimlach 58, Leopoldstad 60, Brussel 43 en Inno 67, alle albums met Kathleen Van Overstraeten in de hoofdrol die telkens een avontuur beleeft op de achtergrond van belangrijke Belgische historische gebeurtenissen. Voor zijn nieuwste album ruilde Deville even van hoofdpersonage én scenarist. In De Haan 1933 vertelt hij namelijk op scenario van Rudi Miel (Libertalia, De Oneven Orde, De Boom van de Twee Lentes) over het verblijf van de natuurkundige Albert Einstein in de kuststad met de fictieve verhaallijn dat de nazi’s hem daar op de hielen zitten. Het album verschijnt opnieuw bij Anspach. Voor de inkleuring kiest Deville opnieuw voor het mooie werk van Bérèngere Marquebreucq.
Einstein, de bedenker van de relativiteitstheorie, heeft werkelijk enkele maanden in De Haan verbleven, van maart tot september 1933, voordat hij voorgoed naar de Verenigde Staten trok. Toen Adolf Hitler op 30 januari 1933 aan de macht kwam, maakte de geleerde van Joodse afkomst zich ongerust dat zijn werk in handen van de nazi’s zou vallen. Met zijn echtgenote, stiefdochter en secretaresse reisde hij na een verblijf in de VS niet terug naar Duitsland, maar meerde hij aan in Antwerpen en vond vervolgens onderdak in De Haan. Rudi Miel bedacht verder dat Duitse geheimagenten hem daar opsporen met het plan hem te ontvoeren en terug te brengen naar Berlijn om hem zijn opzoekingen voort te laten zetten. Voorts komt ook Einsteins plotse fascinatie voor het werk van de expressionistische Oostendse schilder James Ensor aan bod.
In 2023 zien we Kathleen terug in een vijfde album met de titel Berlijn 61.
Hardcover: € 15.00
Ter info: Hermelijn.be is geen webshop. Prijzen en voorraad kunnen varieren, en zal altijd nagevraagd moeten worden bij ons.