De Strijd van Henry Fleming

Voordat Steve Cuzor en Yves Sente een duo vormden voor het magnifieke one-shot Een Ster van Zwart Katoen uit 2018 was dit eerst een project waarvoor Grzegorz Rosinski was gevraagd. Na dat 176 pagina’s tellende one-shot toog Cuzor de voorbije jaren in zijn eentje aan het werk voor een nieuw one-shot dat voor de collectie Vrije Vlucht van Dupuis is bestemd.

De Strijd van Henry Fleming is een album van 152 pagina’s naar het werk van de Amerikaanse journalist en schrijver Stephen Crane (1871-1900). Hij brak door met The Red Badge of Courage uit 1895, vertaald als De Vuurdoop van Henry Fleming en ook als Het Teken van Moed. Als naturalistisch schrijver beschreef hij daarin op indringende wijze de ervaringen van een jonge soldaat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het boek werd in 1951 verfilmd door John Huston. 

De strip is een vrije bewerking van het boek waarin Steve Cuzor zich vooral richt op het deconstrueren van het begrip heldendom. Het album wordt als volgt voorgesteld: “Terwijl de slag waar al weken naar werd uitgekeken voor morgen is aangekondigd, wordt de jonge Henry Fleming, een achttienjarige vrijwilliger in de Noordelijke infanterie, overmand door twijfel. Hij herinnert zich zijn laatste gesprek met zijn moeder, die zijn beslissing afkeurde. Hij deelt zijn angsten ook met zijn kamergenoot, Jim Conklin. De stoere Gaillard verzekert hem dat ook hij het slagveld kan ontvluchten als andere strijdmakkers hetzelfde doen. Dus wanneer de volgende dag de strijd losbarst op de vlaktes van Virginia, verschillende soldaten de strijd en een zekere nederlaag verlaten, weet Henry niet wat hij moet doen.”

Hardcover: € 32.50


Ter info: Hermelijn.be is geen webshop. Prijzen en voorraad kunnen varieren, en zal altijd nagevraagd moeten worden bij ons.