Mademoiselle J. 3: 1945, Tot het Einde van de Wereld

Nadat we in Ze Noemden Hem Rooie (2017), een one-shot van Robbedoes zónder Robbedoes kennismaakten met Juliette kreeg het door Yves Sente en Laurent Verron bedachte meisje haar eigen stripreeks. Ze Noemden Hem Rooie werd in 2021 opnieuw gelanceerd als Mademoiselle J. deel 1 en tegelijk verscheen bij Dupuis deel 2 dat zich negen jaar later afspeelt, in 1938. Verron en Sente koesterden het plan om Juliette als journalist verschillende momenten uit de twintigste-eeuwse geschiedenis te laten beleven. In andere bronnen lazen we dat deel 3 het laatste album zou zijn, ook nog steeds in de communicatie van Standaard Uitgeverij, die strips van Dupuis vertaalt, maar dit klopt helemaal niet. Het vierde deel staat zelfs al aangekondigd op de backcover van het album. Ook Verron sprak dit tegen. Hij meldde ons: “Dit is zeker niet haar laatste avontuur. Ik sta op het punt om aan deel 4 te beginnen, dat zich afspeelt in de jaren 1950. Als het goed wordt ontvangen door het publiek, willen Yves Sente en ik het leven van Juliette voortzetten tot het einde van de twintigste eeuw…”

Net als in intussen heel wat Robbedoes-spin-offs zien we Juliette in deel 3 óók tijdens de Tweede Wereldoorlog terug, maar in dit geval is het een aanleiding voor een zoektocht die zich na de oorlog afspeelt. Het album telt 64 pagina’s en titel luidt Tot het Einde van de Wereld.

“De Tweede Wereldoorlog brak uit en op 14 juni 1940 trok het Duitse leger Parijs binnen. Juliette zette haar werk voort als verslaggeefster voor de ondergrondse krant Libération. Er werd jacht gemaakt op Joden en het duurde niet lang voordat Léa Vollak, Juliette’s beste vriendin, samen met haar hele familie werd gearresteerd. Juliette stond machteloos en moest wachten tot het einde van de oorlog om haar vriendin te redden, die was gedeporteerd en vervolgens als vermist werd opgegeven. En daarvoor aarzelt ze niet om tot het einde van de wereld te gaan.”

Hardcover: € 19.99


Ter info: Hermelijn.be is geen webshop. Prijzen en voorraad kunnen varieren, en zal altijd nagevraagd moeten worden bij ons.