Luigi Critone is tegenwoordig bekend als de tekenaar van De Schorpioen als opvolger van Enrico Marini. Hij tekende ook een album in de conceptreeks Zeven en de reeks De Roos & het Kruis. Enkele jaren geleden tekende hij op scenario van zijn Italiaanse landgenoot Gipi (Aantekeningen voor een Oorlogsverhaal, eenverhaal, De Onschuldigen) het kleurrijke Aldobrando, een dikke meeslepende strip van 208 pagina’s. Het is een inwijdingsverhaal met fantasy-elementjes waarbij we de avonturen van een naïeve jongen in de grote boze buitenwereld volgen.
“Voordat hij naar beneden ging om te vechten, vertrouwde Aldobrando’s vader hem toe aan een magiër. De magiër moest hem beschermen en opvoeden tot hij oud genoeg was om de wijde wereld te ontdekken. Enkele jaren later liep de bereiding van een toverdrank uit op een tragedie. De magiër, die ernstig gewond was geraakt aan zijn oog door een kat die niet wilde koken, vroeg zijn jonge beschermeling dringend om raveliaan voor hem te gaan halen. Maar hoe kan je de weg weten in de plantkunde als je nog nooit een voet buiten het huis hebt gezet en geboren bent om te sterven met de moordenaar van de zoon van de koning van Tweefonteinen?”
Montana, ergens eind van de negentiende eeuw. Na de moord op zijn vader is Zachary op vlucht naar Canada. Niet evident, want alle wegen naar het land van de vrijheid zijn ondergesneeuwd. Doodop belandt hij uiteindelijk in het vervallen gehuchtje Promesa. Nadat de kierewiete Mexicaanse pastoor er de goudmijn had opgeblazen met het gros van de gouddelvers nog in de mijn en de overlevers elkaar hebben uitgemoord, is het bergdorpje een vervallen spookdorp geworden. Het is overgeleverd aan de woeste, winterse natuurelementen. Er woont nog één iemand, de jonge indiaanse sheriff Perla.
Een western, nog maar eentje. De Vrouw met de Ster ontwijkt geen enkel cliché van het genre. De klassieke personages van sheriff over opgehitste predikant tot premiejager. Check. De shoot-out. Check. De landschappen en de desolate sfeer. Check. De Vrouw met de Ster heeft echter één grote twist: in plaats van de verzengende hitte en stofwolken, zitten we hier Revenant-gewijs kniediep in de sneeuw. Het ondergesneeuwde bergdorpje, afgesloten van de rest van de wereld, biedt Anthony Pastor heel veel mogelijkheden die hij optimaal benut. Zijn sneeuwwestern ontpopt zich heel natuurlijk van psychologisch drama over een broeierige huis clos tot een explosieve polar. Ja, dit zit echt goed in elkaar.
Grafisch verrast Pastor me nog het meest. Met twee tinten blauwgrijs schildert hij zijn personages heel trefzeker op het papier. Opvallend gedetailleerd op de voorgrond, maar heel impressionistisch op de achtergrond. Zijn bijzondere techniek betovert. Daarnaast speelt de Zuid-Franse auteur opvallend met de tijd. Net zoals een mangaka splitst hij zijn actie en gedachten fel op in verschillende prentjes. Door uit te zoomen op het personages en de natuur de overhand te geven, waan je soms in manga van Jirô Taniguchi. Maar even plots is het ritme hels met bijna elke seconde in een prentje vervat. Dit zorgt ervoor dat De Vrouw met de Ster een stevig album geworden is van dik 250 bladzijden dat je — zoals een manga betaamt — leest als een TGV.
Ondanks de manga-aanpak met de bijwijlen impressionistische tekeningen, voelt De Vrouw met de Ster heel klassiek aan. Je voelt de adem van Jean Giraud, Jacques Tardi, Grzegorz Rosinski en andere grote helden van Anthony Pastor. Meer nog, de sfeer van Blueberry’s Het Spook van de Goudmijn waait door het winterse verhaal.
De Vrouw met de Ster is een machtige, ondergesneeuwde western vol geweld, liefde en wraak. Tel daarbij nog eens de fenomenale tekeningen en je hebt een topstrip die er modern uitziet, maar klassiek aanvoelt.
Bij een pakket met de complete, negendelige reeks over de scoutsjongens Leo (de sportieve doener), Lukas (de denker) en Leendert (de mopperende luiaard), die BD Must eerder als hardcoveralbums uitgaf, hoorde een liggend album in softcover met het korte verhaal Het Is een Loterij. Dit albumpje is nu ook los te koop.
“Stripgids Magazine #15: jouw kortste weg naar het zomerse Stripparadijs! Met onder meer het auteurskatern van en met Jan Bosschaert en bijdragen over het geheim van de Franse strip (waarom zijn strips zo populair bij de buren, iemand?), de fotoroman, horrorstrips, het atelier van Chrostin, de Amerikaanse invloeden van Hergé en nog véél meer! En oh ja, we blikken een eerste keer schaamteloos terug op een halve eeuw Stripgids. Smeuïge verhalen gegarandeerd!”
“Geheim van de Tijd bestaat uit vier boeken, die samen een spannend verteld en geweldig getekend avontuur vormen. Deze delen zijn nu voor het eerst samengebracht in één integrale uitgave met een uitgebreid achtergronddossier.
Sabina, een alleenstaande moeder met twee kinderen, krijgt onverwacht bezoek van multimiljonair Anton van der Werff. Hij vertelt haar over een moord in 1943 in het Duitse Dresden, die hij met terugwerkende kracht wil voorkomen. Ze verklaart hem voor gek en wijst hem de deur. Maar als Sabina in een avontuur belandt waarin he- den, verleden en toekomst door elkaar lopen, blijkt dat Van der Werff toch geen on- zin uitkraamde. En wie is de illustere Simon Weissenbruch, of beter: was? Zowel Van der Werff als de internationale groepering Atlantis zet alles op alles om hem in het verleden te pakken te krijgen, aangezien Weissenbruch beschikte over belangrijke informatie over de tijdpoorten: het geheim van de tijd!”
Adrien Floch (ook bekend van Ythaq)is vanaf dit album niet langer de tekenaar van Sangre. De Italiaanse tekenaar Stefano Vergani neemt het van hem over. Ook vaste inkleurder Claude Guth is ingeruild voor een nieuwkomer, namelijk Gloria Vezzaro. De reden voor de auteurswisselingen is dat Adrien Floch momenteel aan een eigen, dikke strip werkt op een eigen scenario. Dat verhaal speelt zich af in de huidige tijd en wijkt dus af van zijn fantasy- en sf-reeksen.
Donnadion de Zalige is een nieuwe afrekening van Sangre in de als acht delen voorziene reeks. “Sangre zet haar zoektocht naar wraak voort op Kalm-water, een jungle waar een enorme rivier doorheen stroomt. Daar vindt ze Donnadion, de derde moordenaar van haar familie, maar hij wordt vereerd als een heilig man… Na enkele weken rondvragen in de stad Theriasme vindt Sangre een schipper die haar naar een archipel midden tus- sen de mangroven brengt, wat een toevluchtsoord is voor ontsnapte slaven. Donnadion leeft daar als kluizenaar en predikt geweldloosheid. Maar hoe kan deze vreselijke piraat een heilig man zijn, de held van een vreedzame bevrijding van slaven? Kun je wraak nemen op een man die bezig is boete te doen?”
In januari kondigden we je de komst van de integrale reeks van Storm aan, waarin Uitgeverij L alle albums, inclusief van de spin-offreeksen zal bundelen. Er is de gewone hardcovereditie (34,95 euro) met een bestaande coverillustratie van Don Lawrence, de oorspronkelijke tekenaar van de reeks, en de luxeversie (89,95 euro) met een gloednieuwe cover van Romano Molenaar en Jorg de Vos, de officiële opvolgers van Lawrence. De luxes verschijnen in een oplage van 300 exemplaren.
Elke integrale bundelt drie verhalen uit de Storm-reeksen De Kronieken van de Diepe Wereld (de eerste cyclus van deel 1 tot 9), De Kronieken van Pandarve (vanaf deel 10), de spin-off De Kronieken van Roodhaar (de prequel zonder Storm) en De Kronieken van de Buitenring (het eenmalige verhaal van Minck Oosterveer en Willem Ritstier). De onlangs door Apri Kusbiantoro voltooide en door Dick Matena gestarte spin-off De Kronieken van de Tussentijd, geschreven door Martin Lodewijk, staat weliswaar niet in de communicatie over deze integrale.
De eerste integrale bevat niet alleen de delen 1 tot 3, zijnde De Diepe Wereld, De Laatste Vechter en Het Volk van de Woestijn, maar ook het nulnummer Commandant Grek, dat aan Storm vooraf ging.
Uitgeverij L voorziet voorlopig vijftien integrales, tweemaal per jaar, er nog wel rekening mee houdend dat Storm en Roodhaar doorlopen en uiteindelijk ook telkens gebundeld zullen raken. Uiteraard staat in elke integrale een uitgebreid en rijkelijk geïllustreerd dossier over de makers en de totstandkoming van de verhalen. Uitgever en Storm-fanaat Rob van Bavel dook hiervoor opnieuw in zijn archieven om uniek beeldmateriaal te selecteren.
Het eerste stripverhaal van Tibet en André-Paul Duchâteau, voor het eerst gepubliceerd in Ons Volkske in 1951. Nu in kleur. Dit album was tevoren beschikbaar in een pakket met andere albums uit Collectie Tibet. Er zijn in totaal zes albums verschenen in deze collectie.
Laatste deel van de integrale reeks met opnieuw niet eerder in het Nederlands verschenen verhalen.
“Maarten Milaan is een vrije vogel, die met zijn oude vliegtuigje, de Pelikaan, in de verste uithoeken van de aardbol transport- en taxivluchten uitvoert. Hij raakt geregeld betrokken bij kwesties waarin hij door zijn gevoel voor rechtvaardigheid gedwongen wordt partij te kiezen. Zo belandt hij keer op keer in het kamp van de onderdrukten en moet het dan opnemen tegen patsers, potentaten en jagers op groot wild.
De stripreeks, die circa dertig jaar lang in het weekblad Kuifje heeft gestaan, maakte door de bijzondere en vaak persoonlijk getinte scenario’s van Christian Godard grote indruk op meerdere generaties lezers en veel stripliefhebbers kunnen zich nog altijd exact bepaalde verhalen herinneren. In deze vierde en laatste bundeling worden chronologisch alle verhalen afgedrukt die verschenen na 1981, inclusief de twee albums die nooit in het Nederlands verschenen zijn en een geïllustreerd verhaal dat ook alleen in het Frans is gepubliceerd. Alle bestaande vertalingen zijn waar nodig gecorrigeerd en voorzien van volledig nieuwe letteringen. Ook is weer een groot door Patrick Gaumer samengesteld dossier aanwezig, waarin Godard vertelt over zijn carrière, zijn werk als scenarist en het ontstaan van elk verhaal.”
148 pagina’s tellende integrale op groot formaat van de kortstondige stripreeks Havank, aangevuld met schetsen, foto’s en teksten van Daan Jippes alias Danier.
“Daan Jippes, een van Nederlands beste striptekenaars, debuteerde eind jaren 1960 in jeugdblad Pep. Zijn Bernard Voorzichtig: Twee Voor Thee geldt als absolute stripklassieker.
Midden jaren 1970 trok Jippes’ werk voor Donald Duck de aandacht van de Disney Studio’s. Hij verhuisde en werkte vele jaren voor Disney in Burbank, Californië. Daar droeg bij aan bekende tekenfilms, zoals Belle en het Beest en Aladdin.
Na terugkeer in Nederland maakte Jippes, onder het pseudoniem Danier (interessant voor de Franse markt) nieuwe albums, gebaseerd op de detectiveromans van Havank. Hij vond inspiratie bij zijn favoriete tekenaar, André Franquin, en diens werk voor de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot.
Dit boek bundelt deze reeds lang uitverkochte Havank-verhalen (Hoofden op Hol en De Schaduw op de Tast). Bovendien gaat Jippes, aan de hand van talloze voorbeelden, uitgebreid in op zijn fascinatie voor de jaren 1950 en de striptekenaars en hun werk uit die periode. Vooral Franquin komt aan bod.
Met Havank mee Danier’s Fifties in is een bijzonder boek boordevol strips, schetsen, foto’s, tekeningen, maar ook met nostalgische bespiegelingen van de stripgrootmeester zelf. Dit boek mag in geen enkele stripverzameling ontbreken!
Daan Jippes (1945) maakte als artdirector onder andere tientallen verhalen en omslagen voor weekblad Donald Duck. Hij werkte van 1980 tot 2005 voor de Disney Studio’s. In 2001 ontving Jippes de Stripschapsprijs voor zijn gehele œuvre.”
264 pagina’s bloedig westernplezier in een ijskoud landschap! De Vrouw met de Ster is de eerste vertaling van het werk van Anthony Pastor. Het is tot nu toe ook zijn best onthaalde strip.
“Montana, eind negentiende eeuw. Twee voortvluchtigen, Zachary en Perla, verschuilen zich toevallig in hetzelfde verlaten dorp. De aanvankelijke achterdocht maakt plaats voor samenwerking, die noodzakelijk is wanneer hun achtervolgers hen vinden en hun schuilplaats belegeren. De gelegenheidsbondgenoten moeten vechten voor hun leven, tegen een samenleving die hen ter dood heeft veroordeeld.”
“De jonge Pokémon Trainer Gold achtervolgt de mysterieuze jongen Silver. Het komt zelfs een paar keer tot een Pokémon duel! Maar dan ontdekt Gold een grotere dreiging! Kunnen hij en Silver hun krachten bundelen tegen een gemeenschappelijke vijand? En zit Team Rocket achter de misdaadgolf, zoals Gold denkt, of is het toch iemand anders?”
“Peter Pontiac is een van de meest bewonderde Nederlandse stripmakers en illustratoren. Ook in het buitenland wordt zijn werk enorm gewaardeerd om de dynamiek van de tekeningen en de kracht van zijn verhaallijnen. Hij was een van de eerste striptekenaars in Nederland die seks, rock en drugs in zijn tekeningen verwerkte. Pontiac publiceerde in stripbladen als Aloha en Hitweek, maar ook in Vrij Nederland, Muziekkrant Oor, Rolling Stone en de nrc.
Peter Pontiac kickte af, werd vader, burgerman, en gevierd illustrator. Hij publiceerde Kraut, de eerste Europese stripbiografie, over zijn dominante vader die zelfmoord pleegde. Het boek werd bekroond met de Professor Pi– en de Marten Toonderprijs.
In 2011 werd hij geveld door hepatitis C, destijds niet met medicijnen te behandelen. Zijn laatste levensfase verwerkte hij in een boek over de dood, dat in 2015 postuum verscheen als Styx, of De Zesplankenkoorts.”
Adalem Éditions, van dezelfde uitgever als Noir Dessin Production, publiceert twee nieuwe boekjes met zeldzame en in album vaak onuitgegeven illustraties van Natasja en François Walthéry. Het zijn de delen 11 en 12 in de hardcoverreeks in een beperkte oplage van 150 exemplaren met genummerde ex libris.
Natasja: Eindelijk Alleen! bundelt op 72 pagina’s meer dan 150 tekeningen in potlood en inkt, zowel zwart-wit als in kleur. Van licht-erotisch tot compleet gekleed voor diverse (commerciële) doeleinden. Alleen maar Natasja, van voren, van opzij, van achteren (hum!), van dichtbij en zelden van veraf.